Writing for the Web: a user experience approach - Canberra
Tuesday, June 19, 2012 from 9:00 AM to 4:00 PM (EST)
Do you write or edit content for your organisation's website (intranet, Internet, blog) or social media? We'll show you how to create content that works well for online audiences.
You'll learn how to produce content that provides a better experience for your users. We'll cover creating content that is:
We teach the workshop by:
Dey Alexander is a web content specialist with over 17 years experience on a range of web projects. She's watched hundreds of usability tests and seen the problems that poor content creates. She reads widely and monitors research on web content usability and accessibility. Dey will share her experiences and research findings to give you a good sense of what does and doesn't work well online.
To help you apply what you learn at the workshop, you'll get:
|8.30 am||30 mins||Arrival tea and coffee|
|9.00 am||30 mins||Introduction: The 3 C's of content
Group discussion of the characteristics, characters and challenges involved in creating online content. We break into groups for this warm-up activity and discuss issues that set the agenda for the rest of the session.
|9.30 am||30 mins||Users' online reading behaviour
We will look at how people read online, reviewing the latest research and discussing how this should affect the way we design content.
|10.00 am||30 mins||Useful
We look at two key ways of ensuring we publish content that is useful: planning (for content authors) and content strategy (for content managers).
|10.30 am||15 mins||Morning tea|
|10.45 am||60 mins||Findable
Write content to make it easier to find, re-find and share on social media networks. We'll discuss what writers need to know about search engines and users' search behaviour. We'll focus on important search ranking factors such as the page title and keyword research.
|11.45 pm||60 mins||Scannable
Structure and design content to make it easier to scan-read. We'll discuss order, grouping, headings, paragraphs, lists, tables, graphics and links.
|12.45 pm||45 mins||Lunch|
|1.30 pm||45 mins||Readable
Write content that's easier to read. We'll cover choice of words, sentence length, use of active/passive voice, nominalised verbs and personal pronouns. We'll discuss the evidence that shows the benefits of writing in a plainer style.
|2.15 pm||45 mins||Concise
Write concisely by removing unnecessary content and words. We'll show you how to include all the detail needed with fewer words.
|3.00 pm||15 mins||Afternoon tea
|3.15 pm||45 mins||Accessible
Make content more accessible for people with disabilities. We'll provide an overview of the Web Content Accessibility Guidelines 2.0 and focus on text alternatives for images.
Digital Access at Vision Australia is recognised internationally as an industry leader in the provision of digital accessibility services, equally addressing the needs of all disability groups. Specialising in web accessibility consulting, training and testing, our services are expertly designed to help our customers make their digital presence accessible to all.
Our advice and training is based on the Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) version 2.0, formulated by the World Wide Web Consortium’s Web Accessibility Initiative (W3C-WAI). A member of the W3C since 2002, Digital Access significantly contributed to the creation of WCAG 2.0.
As a social enterprise, the fee-based services provided by Digital Access directly support Vision Australia’s wider activities. Our unique position working within a disability organisation ensures that end-users’ real world requirements are foremost in all the services we deliver.
Your message has been sent!
In order to purchase these tickets in installments, you'll need an Eventbrite account. Log in or sign up for a free account to continue.